A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (393) Deseda (355) Gombák (218) Horgászat (200) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2010. január 19., kedd

Patakocska

A most barnába öltözött fűzbokrok alatt kicsiny patakocska kanyarog.
Gyerekkoromban még ennyire nem volt benőve a patakpart és a meder füzekkel. Néhány szakaszán volt csak ligetes, zömében szabadon szaladt a vékony víz, amit helyenként felduzzasztottak a kerttulajdonosok részint öntözni, részint a kacsáknak, libáknak. Télen meg nekünk volt jó csúszkálni a kacsausztatók befagyott vize. A patak mentén vékony csíkban szaladt a rét, nem szántották a mederig, meghagyták kaszálónak. Tavasszal az első vágásig, aranylón sárgállott a mocsári gólyahír, ragyogtak rajta a lepkék, minden lépésre tucatnyi szöcske ugrott, gyíkok szaladtak, békák énekétől volt hangos, közben vadászta fecske s gólya egyaránt. A kis patakocska talajvízből és a dombokon lefutó csapadékvízből táplálkozott, de azért elkanyargott a Malomárokig. Halat a csíkhalon kívül nem bírt el a csekélyke víz, de tarajos gőtében igazán nem volt hiány. Horgászni tehát nem volt a víz alkalmas, lejártunk a Malomárokra és a Kapos folyóra "igazi" halat fogni. A hatvanas évek végén, hetvenes évek elején még akkora volt a Kaposban a halbőség, hogy ahhoz igazán balszerencsésnek kellett lenni aki nem fogott. Adott a folyó keszegfélét, kárászt, törpeharcsát bőséggel, néha még pontyot is. Méretes pontyot még a Malomárok felső szakaszán is fogott Satya bácsi. Ő volt az alsó szomszéd, foglalkozása szerint vasutas, amúgy pedig szenvedélyes horgász. Sokat lógatott a Balatonon, ezért aztán neki köszönhetően már hatévesen tudtam, hogy az angolna vagy nem ízletes rántva, vagy Maris néninek a szakácstudománya hiányos.
Tavasszal -mikor már meleg lesz a víz- megnézem, van-e még a patakocskában tarajos gőte?

2 megjegyzés:

  1. Ejnye, ejnye! Nem beleírni a Kapos halainak körébe a compót, nagy hiányosság. Akkoriban még cigányhalnak hívták, és nagyon sok volt belőle a folyóban. Vitték is a nevezettek rendesen.

    VálaszTörlés
  2. Ez így igaz! S bár vitték rendesen, Nekem "nem jutott", életemben nem fogtam compót a Kaposban.

    VálaszTörlés