A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2010. január 30., szombat

Ragadványnév

Nem is túl rég, láttam a városban egy igen régi "ismerőst" Vilit.
Bizonyára sok korombéli kaposvári emlékszik rá, mindenki csak úgy említette Autós Vili. Állandóan sietett, szinte futva közlekedett és közben berregve imitálta a motorhangot, fülsiketítő csikorgással fékezett, kanyarodott. Elsőre volt csak fúrcsa, egy idő után már hozzátartozott a forgataghoz, senkit nem zavart és főleg nem botránkoztatott meg. Jellegzetes "figura" volt! Most, mikor láttam csendesen ment, de azonnal felismertem és róla jutott eszembe ifjúságom, meg a város néhány jellegzetes személye. Úgy mint Madárfejű Lajcsi az utcaseprő. Nem bántó szándékkal kapta a nevet, egyszerűen a magasságához képest kicsi volt a feje. Hozzátartozott a belvároshoz a kézi talyigájával együtt, amibe a szemetet gyűjtötte, szállította. Lelkiismeretesen és precízen sepert, egy szem nem sok, de annyi csikk sem maradhatott utána. Vagy Csoki Bácsi a rendőr. Legendákat meséltek a városszéli területeken élők közti tekintélyéről. Járta a külterületeket Pannóniájával egyedül, és tette a dolgát. Mondják, ha sorakozót rendelt el a telepen, nem volt ellenvetés és a kérdéseire illett szépen válaszolni. Vagy Kecskés Böske a Kanizsai utcában. Ő az állatai után kapta a ragadványnevét. Volt egy kicsiny háza egy gazos telken, de a városszéli utcákat járva legeltette állatait napestig. Megszólták néha, mert az állatait beengedte a házába is, de amúgy hiányzott ha napokig nem bukkant fel.
Manapság is vannak még ragadványnevek, csak...!
Sikerdíjas Tocsik, Sikkasztó Kulcsár, Békávés Antal, stb., stb.
Nem a régi időket sírom vissza. Egy fenét! A tisztességes, becsületes embereket, a méltósággal viselt ragadványneveikkel! Mindenütt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése