A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2010. május 11., kedd

Kivételek!?

Ezt a Zastava GT 55-öst is a Kaposváron megrendezett veterán találkozón és bemutatón fényképeztem. Édesanyámnak is ilyen volt az utolsó kocsija.
Miután elhunyt, én szerettem volna megmenteni a már kicsit lestrapált és elhanyagolt gépet, de mások, máshogy határoztak és sajnos néha a többség szava döntő, még akkor is ha rossz. Így aztán édesanyám kocsija az enyészeté lett. Életemben egyszer vezettem anyám Zastaváját, nagyon dinamikus, jól gyorsuló és vezethető gép volt. Most azonban egészen más jutott eszembe a régi kocsikról.
Elárulom, miért is szerettem és szeretem ma is a régi autókat, a mostani csodákkal szemben. Az egyszerű tartozékaikban rejlő megbízhatóság miatt. Igaz, motorikusan gyengébbek, kicsit megbizhatatlanabbak voltak, esztétikailag sem annyira szemrevalók és kényelem szempontjából is lett volna mit javítani a mostani gyönyörűséges erőgépekkel szemben.
De! Megint csak de!
Általában működött az irányjelző rajtuk, ha véletlen nem, akkor pillanatok alatt lehetett javítani, pláne ha a rend őre tette szóvá. Ezzel szemben manapság lépten-nyomon látom a forgalomban, ezeket a szinte még új csodákat, amint jönnek és mennek a szélrózsa minden irányába, irányjelző nélkül. Multkor szóltam egyik sofőrnek, mire azt mondta: " be sem kapcsoltam baz.meg!" Jó, jó, kívételek vannak!
Másik probléma velük, hogy beragad a gázpedál és megkezdik végeláthatatlanak tűnő száguldásaikat. Mikor egy ilyen autó utolér egy lassabb járművet szerencsétlen vezetője kínjában csak villogtat, meg a dudát nyomja, míg el nem takarodnak előle. Aztán száguld tovább! Nemrég egyik a városból még kiért, de a Deseda előtt már a kanyart nem tudta beszedni a felgyorsúlt géppel és leesett az útról. Érdekes, mert a szakértő nem talált meghibásodásra utaló jeleket. Gondolom újra megvizsgálják a kocsit, vagy ez is kivétel  lett volna?
Ráadásul némelyik tipusból nem lehet rendesen kilátni, vezetője az előtte lezajló történéseket sem látja rendesen. Minap Kaposváron a Kisfaludy utcán haladtam reggeli csúcsban, sokad magammal és lassan, ezért gondoltam a Vörösmarty utcából kiengedem a buszt. Miért ne? Ha már haladni amúgy sem lehet, odébb húsz méterrel az iskola meg a gyalogátkelő valószínüleg még lelassít, vagy megállít, meg különben néha rámjön és elsütöm a heti előzékenységem. Igen ám, de nem számoltam a mögöttem haladó kocsival, amiből nem lehet kilátni és így sem a féklámpáimat (pót is van), sem a forgalmat nem vette időben a vezetője. Opál üvegek lehetnek ezekben a csodákban, mert a pótféklámpám felül van és még sem látja! Azért nagy nehezen megállt és a tükörben láttam, erősen jár a szája, meg hadonászik, gondolom a kocsiját szidta. Miért nem vesz másikat? Bár olyanokat véltem a szájáról leolvasni...! Megint egy kivétel lett volna?
Nagyon veszélyesek ezek a viszatérő és ismétlődő hibák, mert lassan de biztosan, az állandó félelem felőrli szegény tulajdonosok idegeit. Nem elég, hogy szar az autó, még idegbeteg is lesz a söfőrje! Nem viccelek! Nemrég, itt nálunk Kaposváron a Raktár uti körforgalomban, valahogy sikerült egy elszabadult kocsit a sofőrjének megfékeznie, de addigra már rongyként lógtak az idegei és az előtte haladó autó ajtaját feltépte majd pofon ütötte a vezetőjét. Egy nőt! Persze ráfogták "szerencsétlenre," hogy azért erőszakoskodott, mert lassúnak találta a hölgy által diktált tempót. Semmi belátás nincs az emberekben, a rendőrökben meg pláne! Nem elég a sok meghibásodás, idegeskedés, állandó életveszély, még meg is vádolják szegényt! Vagy egy istenverte kivétel lett volna?
Majd feledtem! A kormányozhatóság! Szinte a legsúlyosabb és legsűrűbben visszatérő probléma. Nagyon sok probléma adódik a kormánymű meghibásodásából és a kocsi részlegesen, vagy teljesen irányíthatatlanná válik. Naponta élek meg, vagy látok ilyeneket, mikor szembe száguld a kanyarban, kereszteződésben, vagy másutt. Mint most legutóbb, mikor egy Subaru terepjáró vált irányíthatatlanná, tért át a másik sávba és árokba borított két vétlen kocsit. Stohl Buci Vadász vezette! Most meg a szemtanúk azt állítják részeg volt a Buci! "Nem kicsit, nagyon!" Azért azt mentségére kellene írni, kényszerűségből ült kocsiba, mert gyalog nem bírt menni, egy átlagembert a rohammentő vitt volna el ennyi alkohollal a szervezetében. Hogyan ment volna gyalog? Rálépett volna a saját kezére! Azt hallottam, a laboráns is berúgott, mert beleszagolt a kémcsőbe, meg kétszer vettek mintát a hős vadásztól, mert az elsőben nem találtak vért! Amúgy minden maradék erejével a vétleneket mentette, például a cigarettát is elkérte tőlük, nehogy rágyújtsanak, aztán a kiömlő benzin meg belobban! Különben is Vadász Buci úgy tudta, CsA(n)csika vezetett. Nem is engedte az asszonyt részegen volán mögé, átvette tőle a másik verdát! Hogy itt vannak kis ellentmondások? Ugyan már! Fáradtan, álmosan, megviselten, járóképtelen állapotban, ki emlékszik pontosan mindenre? Közben hallom találtak a Stohl Vadász kocsijában egy levél Viagrát. Üresen! Beleakadt volna a kormány? Szerintem a Rekordok Könyvébe kellene benevezni a fazont! Mata állapotban és álló farokkal tett már meg valaki autóval ennél nagyobb távolságot?
Szögezzük le, ez is kivétel!
Nagyon sok a kivétel, már sokallom is! Gondolom, nem csak én!


3 megjegyzés:

  1. Bizony nem csak te! Azért, még mindíg van aki felnéz erre a selejtre, csak azt felejti el, hogy ittasan vezetni nem lehet gondatlanságból, az bizony szándékos bűncselekmény. A vállvonogatós bocsánatkérés meg az n-dik eset után valahogy számomra nem igazán hiteles.
    http://internetfigyelo.wordpress.com/2010/05/12/stohl-andras-vedelmeben/

    VálaszTörlés
  2. Így igaz, nem igazán hiteles. Egyetértek veled, és azokkal, kik szerint kapja meg érte azt, amit hasonló esetben én, vagy te, vagy bárki más kapna. Ne többet, annyit! Pedig többet érdemelne, mert ő sokaknak példakép! Volt! Legalább is remélem, volt!

    VálaszTörlés