A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2010. június 21., hétfő

Különlegesség

Hazánkban minden bizonnyal különlegességnek számít a Chilei araukária.
Az andok hegyeiben honos fenyő már megjelenésében is különleges. Levelei laposak, élesek mint a késpenge. Hazánkban védett helyre kell ültetni, mert fiatalon a kemény télben kifagyhat. Később elviseli a minusz húsz fokot is. Árpád barátom udvarát díszíti egy példány, ő készítette és küldte a képet is. Nála ideális helyen van, szél és fagyvédett ugyanakkor kellő ideig éri a nap is. Már több méter a magassága.

Az araukáriafélék 36 faja Dél-Amerikában és Ausztráliában őshonos. Ez az elszigetelt család 200-250 millió évvel ezelőtt fejlődött ki, de fénykora a jura és kréta korra tehető. Igazi élő kövületek!

Ízletes magját az indiánok sütve és főzve is fogyasztották és fogyasztják, árusítják napjainkban is. A férfivá avatási szertartáson pedig a feltisztult törzsű fa és a szúrós lombkorona megmászása volt a próbák egyike. 1990-ben nemzeti emlékké nyilvánították Chilében. Életkora ezer évnél is többet számlálhat! Bizonyítottan létezik ezer éves gyökérzettel élő példány, amelynek meglévő törzsén négyszáz éves az élő ág!

Az Ausztrál araukária is védettséget élvez hazájában. Sok hasonlóságot mutat a chileivel. A benszülöttek mitikus fája, termését több napos ünnepségek keretében szüretelték. A szüret idejére még a harcokat is felfüggesztették és a "szüreti béke" alatt együtt takarították be a termést. A tobozok jó harminc centi hosszúak és arasznyi a szélességük. A mandulához hasonló méretű és ízű magokat rejt.

5 megjegyzés:

  1. Barátod, kész arborétumban él. :)
    Én, mint panellakó, max. a tűzfalra pingálhatnám, hogy zöldövezetre nézzen az ablakom. :)
    A viccet félre téve:
    Gyönyörű környezetben él!

    VálaszTörlés
  2. Józsikám!Ha legközelebb találkozom a pánsípos,artikulátlanul üvöltöző indiánokkal,elküldöm őket Árpihoz egy kis uzsira!Közben elszívják majd a békepipát,és eltáncolják nekik a termékenységi táncot...!!Hajaj!
    Hogy a fából mi marad....?

    VálaszTörlés
  3. ...apropóó!Ezazárpi a NAGY ÁRPI?Kuncsorgok tőle magot!!Megy Ligetre!!

    VálaszTörlés
  4. Egyszer megveszed a tornácos házadat...
    Tényleg szép környezetben él.

    Csak esőtáncot ne lejtsenek már! Elég egyelőre!
    Igen ő az, de nem tudom terem-e a fa? Ellenben dugványozással is lehet szaporítani.

    VálaszTörlés
  5. Na azt értékelem, kertész szemmel, ha valaki a botanikával is foglalkozik.

    VálaszTörlés