A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (394) Deseda (355) Gombák (218) Horgászat (200) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (16) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2010. július 24., szombat

Szent Kristóf....

Az elmúlt két hétben sok utat megjártunk. Somogy, Zala, Vas, Győr-Moson- Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyék útjain. Nem ezzel a képpel akartam kezdeni, inkább érdekességek megmutatásával, de a tegnapi haláleset előresorolta bennem a témát. Mintegy folytatásként -mert nem csak rendőrök szolgálatteljesítés közben-, hanem igen sokan mások halnak az utakon. Elképesztően sokan! Vétkesek, vétlenek közül korra és nemre való tekintet nélkül szedi áldozatait a motorizáció.
Aztán nagyon sokszor, egy az út szélére állított "emlékhely" kerül a baleset helyszínére, emlékeztetve a történtekre, elhunytakra és megpróbálván figyelmeztetni, fegyelmezni az élőket.
Ez utóbbi megy a legkevésbé! Szentendrén, hol ez az emlékoszlop áll, e hét keddjén egy órán belül kétszer is helyszíneltek a rendőrök. Adriennt és egy másik fiatalt is a felelőtlenség, meggondolatlanság, vagányság és a tapasztalat hiánya ölte meg. A 230 lóerős gépet egy 17 éves rutintalan, friss jogosítványos vagánykodó vezette! Eszetlen módjára!
A régebbi korok emberei az isteneiknek, szentjeiknek állítottak emlékoszlopokat, kegyhelyeket az utak mentén. Különösen sokat láttunk Szombathely, Kőszeg, Fertőd, Sopron térségeiben. Azokon a vidékeken tán nincs ember járta hely és település, hol ne állna, vagy a határában több is.
A mai kor embere az elhunytaknak állít az utak szélére keresztet, kopjafát, emlékhelyet, vagy csak koszorút és mécsest tesz le a fa alá, kilóméterkő mellé. Sokat láttunk! Nagyon sokat! Szerte az utak mentén, mindenütt!
Az utazó szemével, lassan temetőnek tűnik az egész ország!
Szent Kristóf már nem bírja a "védelmet ellátni" egyedül. Segítségért kiállt!

1 megjegyzés:

  1. Hiába a sok elrettentő memento az utak mellett drága barátom,a magyr néz - de nem lát!!!Mert ha látta volna,nem jelöltette volna meg egy kereszttel,vagy koszoróval!Vagy pont azért?

    VálaszTörlés