A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2011. március 31., csütörtök

Fojtás

Hatalmas teher nehezedhet már szerencsétlen fára. Lassan megfojtja. Több olyan fát is láttam, amit teljesen befutott már a borostyán, lombkoronájából is alig hagyott. Karvastagságúra növesztett kapaszkodó léggyökereivel öleli a törzset, ágakat és jut egyre s egyre magasabbra.
Mellesleg nagyon mutatós, főleg ekkora tömegben. Láttán sajnálom is szerencsétlen fát, meg nem is. Ilyen a természet. A borostyánnak is élnie kell és majd győzedelmeskedik az erősebb.
Gyógyászati célra gyűjtik zsenge egészséges levelét és virágzó hajtásait. Jó köhögés és felső légúti bajokra, de görcsoldó hatása is ismert gyógynövényes berkekben.
Leveléből pálinkát is készítenek. Tudtad? Mert én eddig nem.
15-20 gramm friss levél kell hozzá összevágva. Bé kell helyezni egy üvegbe és felönteni 0,7 l pálinkával, vagy vodkával. A négy hét érlelés során naponta össze kell rázni, végül leszűrni. Nem mulatozni és koccintgatni készítik, hanem köhögés esetén javallt egy teáskanálnyi belőle. Érdekes.

8 megjegyzés:

  1. Nálam is vannak öreg fák és öreg borostyános, szeretem őket. Gyógyászati hasznukról is tudok, módjával kell használni.
    Szép napot!

    VálaszTörlés
  2. Felénk,családi házak falait díszíti!Nagyon szép!

    VálaszTörlés
  3. A pálinkáról nem tudtam, csak a jelentéséről, mármint az örök élet jelképe, a temetőkbe is előszeretettel ültetik, no meg hogy az örök szerelem jelképe is, hiszen fojtogatóan öleli át a fát....van ilyen szerelem is, mikor a szeretett fél megfullad.Szentképeken is gyakran találkozni a borostyánnal...hitbeli jelentése itt is az örök élet.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon hasznos dolgokat tudok meg az oldaladon:))

    VálaszTörlés
  5. Érdekes! Mindezt én sem tudtam.

    VálaszTörlés
  6. Úgy nem lehet, hogy egy hónapig pálinkával locsoljuk a borostyánt, és utána rágjuk a levelét? :-)

    VálaszTörlés
  7. Önkéntelenül is eszembe juttattad Luca lányom logopédiai óráját, ahol a folt szó, mint fojt-ként lett folyamatosan kiejtve...
    :D
    Érdekes ez a borostyános recept, azt hiszem leszüretelem a szomszédunk kerítésére futtatott töveket, de előtte beszerzem hozzá a tökéletes alapanyagot!
    :)))

    VálaszTörlés
  8. - Neked is szép napot! :)
    - Mutatós falakon is. :)
    - Köszönet a hasznos kiegészítésekért! :)
    - Nagyon köszönöm! :)
    - Futtasd be a garázsod falát vele.
    - Kár a jó nedűért! :)
    - Majd hívd meg egy koccintásra a szomszédot. :))

    VálaszTörlés