A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (353) Gombák (217) Horgászat (198) Úton (167) Madarak (153) Családi (134) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (70) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2011. augusztus 22., hétfő

Torna vára

Kellemes kis kaptató vezet fel a Várhegy tetejére. Először még megművelt területen vezet az út, afféle szőlőhegyen, vagy hétvégi házak közt. Ennek elhagyása után már sziklásra vált a terep. Ottjártunkkor erővel sütött a nap. a hőséget pedig csak fokozták a felhevült kövek.

Gyönyörű szép a várrom. A felfelé vezető úton a sziklás szakaszon itt is látni nyomát a "szekérútnak". Vélhetőleg ugyanazt a technológiát alkalmazták mint Szádváron. Nem is nagy a távolság a két vár közt és egy időszakban ezt az erősséget is a Bebek család uralta.
A vár nagyon az enyészeté.
S akkor most kivételesen itt válaszolok Hanczur hozzászólására, amit Szádvárnál tett az én sajnálkozásom kapcsán.
De igen. Fáj. És valóban -ahogy mondod- így szép. Nem is kell ezekre a helyekre erődítmény, sem pedig XXI. századi logisztika. Isten ments! Ebben egyetértünk. Való igaz, nem kell a vendéglős látványosság, sem a szemét, zsivaj és nem kellenek a hamis falak sem. Igazad van, kell a csend, a jó levegő, a természet közelsége és minden más ami a békés, természetkedvelő túrázónak jár. Ezekben mind-mind egyetértek veled.
Viszont nem csak "nekünk jár", hanem unokáinknak is járna. Ezért aztán a még meglévő romokat gondozni kellene és meg kellene tartani legalább jelenlegi állapotában. Ehhez nem kellene más, mint megtisztítani a falakat, környéküket és a belső részeket az őket nyomorító növényzettől. A még álló falakat, védműveket -esetleg kis kiegészítéssel-  meghabarcsozni, szilárdítani és a romfalak tetejét cementes habarccsal lezárni. Maradna -és maradjon is- minden úgy ahogy jelenleg is van. Romoknak. Festői romoknak. Azért hogy ne tűnjenek el pár évtized múltával örökre. Jártatok Torna várában. Nagyon jó példa az ott látható állapot. A falak tetején "díszelgő" bonsai fácskák gyökérzete már át- meg átszőtte a falakat, a kövek közét. Most még összetartja, de pár év és szétveti. Szádváron ugyanez a helyzet egyelőre.
De ez csak két példa. Lenne több is. Jártam én már olyan helyen, hol várnak kellene lennie -a húsz évvel ezelőtti térkép szerint- de már nincs. Órákba telt, míg bizonyítékát leltem, hogy valaha is volt és ott volt, nem pedig eltévedtem és a  szomszédos hegyen állok.
.

5 megjegyzés:

  1. Érdekes... Sajnos a múltba épült dolgok, ha elhanyagolják (ugyan mért én ápoljam címmel) ez vár mindenre...
    Közelünkben van egy növény labor vagy micsoda, bezárt pár éve, és a gaz benőtte az épületet, falai talán elhordva... ez csak egy 50 éves ház...
    Akkor egy több 100 éves építmény? Lehet a közelünkben a földdel lenne egyenlő... :(

    VálaszTörlés
  2. Ebben egyetértek veled, unokáinknak is járna...
    Köszönöm a szép képeket:)

    VálaszTörlés
  3. Romok már csak romok, mert az időt nem lehet megállítani.Lassítani lehet , de örökké nem tart......

    VálaszTörlés
  4. - Sajnos igazad van. Egyre nagyobb méreteket ölt az elhanyagoltság. Pedig nem mindig pénz kérdése!
    - Ugye? Örülök hogy így gondolod.
    - Persze hogy nem lehet megállítani. Na de -a jelzett témában- meg sem próbálni lassítani!

    VálaszTörlés
  5. Néha bizony irigyellek, hogy ilyen csodás helyekről készíthetsz fotókat:)

    VálaszTörlés