A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2011. szeptember 1., csütörtök

Szendrő vára /Felső vár/

Építésének közelebbi időpontja nem tisztázott. 1566 óta vannak adatok az erődítésen végzett munkákról. A XVII. században több alkalommal is gazdát cserélt, de a török soha nem mert megpróbálkozni megvívásával.

Könnyen járható út vezet a Várhegy tetejére, ahol a Felső vár állott valaha. Ottjártunkkor is látszottak még a korábban végzett feltárások nyomai.
Egy helyütt a falszakasz részleges helyreállításába is belekezdtek, de valószínűleg abbahagyták.
Mint ahogy a feltárás is abbamaradhatott, mivel a munkagödrök üresen tátongtak és nyomát sem láttam szerszámnak, bekerített résznek,vagy bárminek is ami tevékenységre utalna. Úgy vélem a feltárást és a részleges helyreállítást végzők is levonultak a munkaterületről.

Azért van itt látnivaló,főleg hogy láthatóvá is tették a megmaradt romokat és az egész Várhegyet. Rendkívül gondozott, rendezett és meglepően tiszta is. A füvet lenyírták mindenütt -az egész hegyen- nem csak a falak mentén.
Nem volt ez fénykorában egy kicsiny kis erősség. Ha nem is könnyen, de a körvonalak ma is kivehetők.
Szabálytalan alaprajzú, ötszögű bástyás vár volt. Külső és belső várra tagolódott. A bástyák közt mért legnagyobb átmérője 165 méter, alapterülete 0,8 hektárra rúgott.
.

4 megjegyzés:

  1. Kár, hogy csak ennyi maradt meg, viszont de jó, hogy ennyi is megmaradt! Kettősség van bennem... :) Köszönöm az újabb ismertetőt!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Ott a várhegyen -ahogy néztem a hullámos terepet és lelki szemeim előtt sejlett a valamikori vár körvonala-, néha az az érzés kerített hatalmába, ezt a várat betemették! Pedig nem, "csak" felrobbantották és a többit elvégezte a természet.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Józsi!
    Nagyon szeretem a várfotókat.
    Sok várnak különösen szép története van.
    Mindig örömmel jövök hozzád:)

    VálaszTörlés
  4. -Legtöbbnek van legendája is. Érdemes lenne "belefogni", bár biztosan megírták már mások is. Én is hozzád! :)

    VálaszTörlés