A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2011. október 21., péntek

"Magyar pizza"

Árpád barátom szép lassacskán felépített egy kemencét, meg hozzá illő bográcsozót és füstölőt. Sk! Mármint saját kezűleg! Nagyon ügyes kezű ezermester az már elvitathatatlan.
Hogy miért nem mutatom meg az egész építményt? Mert most nem azon van a hangsúly. Csak bevezetőként említettem.


A hangsúlyos a "magyar pizza", amire azonnali hatállyal meghívattam magunkat, mihelyt hírét vettem a működő kemencének. Ennek a laktató ételnek viszont Ildikó a mestere. Keni, vágja!
Szó szerint kell érteni. Az alap ugyanis langalló tészta, amit nyújtást követően
-még nyers állapotában- bemetsz, mint ahogy a mellékelt "ábra" is mutatja. Erre azért van szükség, mert a hagyományokra tekintettel a kész langallót már nem szabad késsel illetni. Csak törni, tépni és szaggatni illik, mint az éhes ember szokta.

Na meg aztán feltéttel már nem lenne egyszerű törni. A feltét, fokhagymával ízesített tejföl, apróra szelt vöröshagyma és apróra kockázott füstölt szalonna.
A félig sült langallót a kemencéből kivéve meg kell kenni langyos vízzel, majd bőséggel tejföllel és megszórni a hagymával, szalonnával. Míg ezt az ember megteszi tuti hogy megéhezik a tészta illatától! Aztán zsupsz vissza a kemencébe kis időre. Mikor kész, így néz ki, mint a harmadik képen és alig várja az ember gyereke, hogy kicsit veszítsen a forróságából és széttéphesse. Nagyon ízletes, nagyon eteti magát! Nem fogyókúrás étel. Ez bizony emberes! Ez a "magyar pizza".

16 megjegyzés:

  1. Nyami,nyami ,nagyon guszta a magyar pizza :))

    VálaszTörlés
  2. Én is kérek!
    Irigylem Árpád barátod! Ez ám a kemence és Sk. ez igen!

    VálaszTörlés
  3. Ez valami isteni lehet!
    Mennyei manna! :)
    Üdvözlöm Árpád barátodat, nem semmi munka. Gratulálok! :)

    VálaszTörlés
  4. Ezaztán a finom falat, nem olyan mint itthon a sütőben... Felénk kenyérlángosnak hívják :)

    VálaszTörlés
  5. - Guszta is, illatos is, finom is. :)
    - Küldenék, de kihűl addig. :)
    Megdolgozott vele az már biztos!
    - Ez tényleg az volt. Nesze neked fogyókúra! De hát ilyenkor ki a francot érdekelnek a vonalak?
    Köszönöm a nevében is és átadom!
    - Sütőben valóban más lesz, de elkészíthető.
    Igazság szerint felénk is. Ezt a nevet Ildikó adta. :)

    VálaszTörlés
  6. Jól ki babráltál velem Jóskám. Eddig is voltak gondjaim betegségem miatti túlzott nyáltermelésemmel, de mi lesz éjszaka a párnámmal arra gondolni se merek. Mert tuti, hogy pizzával fogok álmodni. Már most is oda kell figyelnem magamra, a billentyűzet nedvességre való érzékenysége miatt, mert átmentem Pavlov kutyájába.
    Istók zicsi, ha nem krepálódók le nekem is az udvaromba funkcionálna egy kemence. Mert hajdanában az asszonnyal azt terveztük. Ennek ellenére azért a magyar pizzáról mi sem maradunk le.
    http://apa54.blogspot.com/2010/05/pizza.html

    VálaszTörlés
  7. Háááát, ezt most szívesen megenném.

    VálaszTörlés
  8. :)) Töki pompos néven is fut, isteni eledel!

    VálaszTörlés
  9. Uhh! Ez valami felséges... Amúgy is a kedvenc eledelem!
    Ám Árpád építhetne nekem is egy ilyen kemencét... :)

    VálaszTörlés
  10. Ez nem ér!
    Tessék a műszaki érdeklődésűekre is gondolni!
    A kemence paraméterei, fotója, stb.
    Hány kenyérlángos fér bele Jancsi-Juliska boszorkányra átszámolva. Miből készült?
    Szabad téri? Kell-e kéményseprő engedély a beüzemeléshez? Illik-e a környezetbe?
    Istenem, itt mindenki csak a hasára gondol?
    :D

    VálaszTörlés
  11. Langalló, töki pompos, kenyérlángos....sok elnevezése van. A magyar lángos nagyon találó.De mit rejthet a "töki pompos" név?

    VálaszTörlés
  12. Nagyon szívesen megkóstolnám azt a kemencés pizzát, mert biztos vagyok benne, hogy egy életre emlékezetes maradna az íze:)

    VálaszTörlés
  13. valóban fantasztikus :)

    VálaszTörlés
  14. Nagyon jól megoldottad, jó a szöveg és a képek pedig nagyon mutatósak.
    Örülök, hogy jól éreztétek magatokat.
    Ildi

    VálaszTörlés
  15. Köszönet a látogatásokért, hozzászólásokért a megtisztelő figyelmetekért.
    Most gondolkodok. Nyissak egy gasztro- blogot?

    VálaszTörlés
  16. Nagyon jól néz ki,tanultam megint. Például,megkenni langyos vízzel. Na majd így is kipróbálom,bár nagyon finom volt az enyém is!
    Sajnálom a kemence fotót!

    VálaszTörlés