A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2013. november 13., szerda

Lábon száradt őzlábak, pöfeteg

Elsőre muszáj volt ezt a képet előszednem, mert gyanítom mostanában már ilyet nem látok.
Majd esztendővel. Már a szezonja is elmúlt és mára már a napsütés is. Utóbbi napokkal ezelőtt. Ma reggelre is párás, ködös, most meg locsog az eresz. Megint. Lassan az lesz, esőben kell menjek a csónakot kimerni hogy férjen még bele.

Ez meg, ugyan sok napot megért, de biztosan keveset látott a fenyves mélyén. Azért csak megszáradt és pora egy részét is elköpte s szélnek eresztette.
Úgyhogy, bár az idén már vele sem igen találkozhatok, de spóráival gondoskodott a jövőről. Bár fiatalon ehető, ezt a fajt soha nem szedtem s nem kóstoltam. Íme egy feladat jövőre.

Ez is lábon száradt, akár az öreg fenyők és ott is, azok közt, alatt. Tovaküldte szaporítóanyagát s mára már biztosan szétmosta az eső. A sűrű fenyvesek alja sokáig ellenáll az esőnek, de mára már biztosan lucskosak. Néhány napja önként vállalt szobafogságom töltöm, de már azt megelőzően is lejutott a víz a tűlevél szőnyegre.
Lesz még ott gombavilág, ha az alapos beöntözés mellett, sokáig megmarad a levegő enyhesége.
Ha máshogy rendelkezik az időjárás, akkor meglehet ez volt az idei utolsó gombás történet. Épp ezért, ezt Verának ajánlom, ki kedveli a gombás sztorikat. Nála pedig? Nézzetek be hozzá, katt: ide!

6 megjegyzés:

  1. Magam is szeretem a gombát , többek között ez az egyik kedvencem :)

    10 db gomba - lehetőleg szép nagy kalapú
    vaj
    mustár
    bors

    tojás
    sajt
    A panírozáshoz:
    liszt
    tojás
    zsemlemorzsa

    Elkészítés:

    A gombákat megtörölgetem, szárukat óvatosan kitöröm, és kiskanállal kikaparom a lemezkéket úgy, hogy tölthetõ üreget kapjak.
    A gombaszárat apró kockára vágom a lemezkékkel, vajon megdinsztelem, közben egy teáskanál mustárt adok hozzá. Megborsozom, sózom ízlés szerint.
    Mikor kicsit megbarnult és a gomba leve is elpárolgott, 1 tojást adok hozzá, jól elkeverem vele, és kb. 15 dkg reszelt füstölt sajtot adok hozzá. Ezt a masszát kiskanállal a gomba üregébe töltöm.
    Lisztbe,tojásba,zsemlemorzsába panírozom, és a hagyományos módon kisütöm.
    Jó étvágyat hozzá!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jujj de jóóóó! Ki fogom próbálni. Köszönöm szépen! :)

      Törlés
  2. Én megcsináltam a kis pöfeteget nyáron, és pontosan gombaízű volt. Ja, és még most is élek. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már miért ne élnél? A pöfetegek nem ártalmasak, a velük összekeverhető áltrifla már kellemetlen.

      Törlés
  3. ÁÁÁ köszönöm... A pöfeteg amit szoktam kirántani/idén kimaradt/, olyan mint az itatós... Igaz itatost sem ettem, mégis mindig mondom olyan mint az itatós,Viszont bármennyit meg lehet belőle enni.. Olyan mint a bukta.... eteti magát...
    Szép időt mondanak, lehet még gomba is , mint eper, vagy esetleg a tarsolyodba van eltéve gombás stori.... ami majd még jól jön...
    Szép hétvégét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen. Idén sem találtam óriás pöffencset. Túl nagy ahhoz hogy meglássam? :) Remélem igazad lesz, kitart még a szép idő s akkor biztosan lesz még. Most azonban még az idő nem úgy néz ki. Szép hetet kívánok!

      Törlés