A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (394) Deseda (355) Gombák (218) Horgászat (200) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (16) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2017. október 10., kedd

A szezon

Nos igen. A tavalyi szezon említésre sem igen méltó. Az idei nagyságrendekkel jobb.
Ez a bejegyzés a válaszom is egyben a "Vörös érdes.." írásomhoz fűzött Ismeretlen gombásztársam megjegyzésére.
Hasonló cipőben járok én is, mint te Nógrádban. A megszokott helyeim egy részét erdőművelés alá fogták. Volt ahol a tarvágást -ott jött két éve nagyon a gyűrűs- megszántották Másutt meg olyan mértékű erdőritkítást végeztek, hogy teljesen megváltozott a mikroklíma. Nagy panaszra még sincs okom. Jó év.
Vörösből is összejött a szárítmány, vargányából is. Utóbbiból kevesebb. Bár a piac a mai napon is roskadozott a vargányától, én biztosan nem arrafelé járok ahol szedték, mert bár találok, keveset.

Ami nagyon bejött eddig az a lucfenyvesi. Volt és van is rogyásig. Már csak módjával szedem, vagy inkább nem is. Nagyon bejött a nagy őzláb. Rengeteg volt egy hétben!
Bejött az óriás pöfeteg is. Annak különösen örültem!

Bejött a szegfű is.
Két alkalommal is beleszaladtunk szép telepekbe. Annak is nagyon örültem, mert az elmúlt években elszoktam tőle pedig isteni a levese.

Most kezdenek elszaporodni a pereszkék is, pedig még csak a szezonjuk kezdetét élik. Fenyőből van sok, a lila még várat magára. Remélem lesz az is.
Fenyőtinóru az idén is bőséggel nőtt, győztem feldolgozni no meg elajándékozni. Nagyon jó rántott gombafejet ad amíg világossárga a bélése és amíg kevés benne a víz. Ha már sötétedik és telik vízzel akkor meg ugye a "Taknyos gomba" recept a nyerő.
Vendelre is akadtam már. Csak még aprócska volt. Hagytam nőni két napot remélem ezalatt nem vénült meg. Délután megyek értük.
Még vissza a szezon java ha az időjárás is kitart. Jó és eredményes gombászást kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése